Op indringende en tot de verbeelding sprekende wijze schreef NCM lid Kees de Jong op 68 jarige leeftijd een boek over het bijzondere leven van zijn moeder dat zich deels in Buenos Aires en deels in Eindhoven afspeelde. Op persoonlijke wijze zal hij ons tijdens een lezing op 31 maart 2023 (14.30 – 16.00 uur) meenemen in het leven dat als kind grote impact op hem had. (https://keesdejong.boekengilde.nl/)

Deelname is gratis. Wel vooraf aanmelden bij Hedwigh Verbruggen (webmaster@clubncm.es). NB. de locatie is Mariano´s, waar na afloop vanaf 16.00 uur ook de maandelijkse NCM borrel zal plaatsvinden.

Kees de Jong

¨Als je ouder bent, ga je terugkijken. Ik vraag me af welke dingen invloed hebben gehad. Kijkend naar mijn jeugd ben ik beschermend opgevoed in een traditioneel religieus gezin. Over persoonlijke problemen en gevoelens werd thuis niet gesproken. Mijn twee zussen en ik zagen wat er gebeurde met mijn moeder. Haar met tijden depressief gedrag en haar drankmisbruik werden stilgezwegen. Mijn vader keek dan telkens weg. Het vertrouwen, de geborgenheid, die je mag en moet verwachten van je ouders was er niet meer. Mijn ouders handelden vanuit hun eigen perceptie en verplaatsten zich niet in hun kinderen. Daarbij drukte mijn moeder een negatieve stempel. Uiteindelijk vlucht ik het huis uit. Later, na het overlijden van mijn moeder, kan ik met afstand terugkijken. Objectief en los van emoties. Hoe kan haar gedrag en denken worden verklaard? Want zij had een bijzonder leven.  Al schrijvend projecteerde ik haar leven ook op dat van mij. Gelukkig ben ik mij bewust van het antivoorbeeld, dat wat mijn moeder helaas niet is gelukt. Mijn bewustzijn en optimisme spelen daarbij een grote rol. Ik leid een gelukkig en tevreden leven. Dankbaar voor de mooie mensen en dingen om mij heen.¨

Boek: Twee Werelden

Mary verhuist op 3 jarige leeftijd met haar ouders naar Buenos Aires vanwege de uitzending van haar vader door NV Philips. Ze groeit op met soms moeilijke omstandigheden met name in de tijd van Perón In materiële zin ontbreekt het haar aan niets. Na het plotseling overlijden van haar vader (haar rots in de branding) besluit haar moeder terug te keren naar Eindhoven en Mary moet op 20 jarige leeftijd met haar mee. In een totaal andere wereld moet ze een nieuw leven opbouwen, waarbij ze haar dierbaren in Buenos Aires erg mist. Daarbij eist haar moeder alle aandacht op.

Dan trouwt ze met haar achterneef, zoon van een juweliersfamilie, en samen krijgen ze 3 kinderen. De heimwee naar Buenos Aires, het feit dat ze de dingen die daar gebeurden niet wil en kan delen, de intense beïnvloeding van haar moeder met haar bezitterig gedrag en het afhankelijkheidsgevoel van Mary, eisen in haar verdere leven een steeds grotere tol. Ze voert een hevige strijd met zichzelf maar vraagt niet om hulp. Dit mondt uit in depressiviteit en vluchtgedrag vooral naar de alcohol, wat haar uiteindelijk noodlottig wordt.

Het is het verhaal van een talentvolle vrouw die in de bloei van haar leven, op weg naar zelfstandigheid en geluk door haar moeder wordt tegengewerkt met alle nare gevolgen. Uiteindelijk wordt ze zelf ook die moeder, die ze zelf niet wilde worden.